Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia
(1 wejść) (1) Gość
Sprzęt
W dółStrona: 1
TEMAT: Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia
Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 0
Witam,
mam pytanie
leży sobie u mnie stary komputer czy dobrym pomysłem będzie wstawic go jako router do swojej sieci, jakieś 12 osób dzieli neostradę.
Może jednak kupic cos nowego a może gotowe urządzenie. Jakie są zalety gotowego sprzętu pokazywanego na tych stronach? Czy może już ktoś ich używa?
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 1
Witam,

Trzeba mieć świadomość, że rozwiązania VYATTA pomimo tego iż mogą być wykorzystywane w takich zastosowań jak opisujesz ale ich zaawansowana funkcjonalność głownie przeznaczona jest dla małych oraz średnich firm oraz jako wydajne routery szkieletowe z obsługa BGP. W twojej sytuacji najlepiej będzie jak skorzystasz z dystrybucji VYATTA CORE którą możesz zainstalować na platformie PC. Jeżeli poświęcisz trochę czasu na zapoznanie się z interfejsem zarządzania zrekompensowane Ci to zostanie mnogością i elastycznością opcji konfiguracyjnych ( VPN, IPS, Statefull Firewall). Tak jak pisałem VYATTA stworzona jest z myślą o wysokich wymaganiach stawianych przez firmy, ale do współdzielenia łącza internetowego dystrybucja VYATTA CORE nadaje się idealnie.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 0
No dobrzy ale czy w takim przypadku mój stary PC z celeronem 1.7GHz i 4GB pamięci jest wystarczającą maszyną aby uruchomić Vyatta?

O:Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 1
W takiej konfiguracji jaką przedstawiłeś nie tylko będziesz mógł uruchomić takie funkcjonalności jak IPS, Firewall w warstw aplikacji, gwarantowanie pasma dla ruchu, VPN i wiele innych ale jeszcze zostanie Ci mnóstwo zasobów które będą niewykorzystywane. Nawet dla dużej sieci osiedlowej gdzie liczba użytkowników przekracza 50 użytkowników wystarczy platforma o następujących parametrach: procesor 1Ghz , pamięć 512 Mb RAM, 1GB pamięci dyskowej oraz 2 interfejsy Ethernetowe. Aby do maksimum wykorzystać zasoby możesz spróbować na PC zainstalować jedno z wielu darmowych środowisk wirtualizacyjnych . Na jednej maszynie wirtualnej zainstalować VYATTA (VYATTA będzie pełnia role wirtualnego routera) a na drugiej maszynie wirtualnej np. Linuksa który może pełnić funkcje serwera http, ftp, serwera druku, serwera gier online itp.

O:Jaki sprzęt a może gotowe urządzenia 1 Rok temu Oklaski: 0
Ja właśnie w taki sposób wykorzystałem swój stary komputer , wszystko pięknie śmiga , a już miał być przeznaczony na części .

Do góryStrona: 1